TL;DR: Pokud jste řídili na D1, v Praze či v Brně (ve špičce), nemůže vás to tu moc zaskočit.

Už jsem tu odřídil téměř 6000 km, což je víc než v ČR, tak už mám samozřejmě taky svůj názor. Ale mám tu automat, tak je to jiné :-)

Co je tu dobré

  • Semafory za křižovatkou - měl jsem strach, že si nezvyknu, zbytečně. Je to super, je na ně mnohem líp vidět. Občas ale vidíte i semafory ostatních, tak při velké nepozornosti by se dalo přehlídnout.
  • Odbočení na červenou doprava - mužete/musíte odbočit, ikdyž máte červenou, ale pouze pokud nic nejede. Návykové. Mj. ještě popíšu, jak vůbec fungují semafory: nejsou tu tak velký zmatky jak v ČR. Prostě vždy jedou směry proti sobě, občas dohromady s odbočením doleva (dáváte) přednost, občas bez něj, a je zvlášť pak (V protilehlých směrech). Pak stop a zase další dva směry z boku. Tím odpadají šipky doprava, a protože jsou tu křižovatky standardnější, tak je to vcelu o dost pravidelnější než v ČR.
  • 4 way stop - je varianta křižovatky, kdy všichni mají stopku a jezdí se podle toho, kdo v jakém pořadí přijel na stopovou čáru. Prakticky to funguje velmi dobře a nahradí to kruháč. To, že se jedná o 4-way je označeno dodatkovou cedulí pod stopkou.
  • Placení benuinu na stojanu - můžete na něm zaplatit přímo kartou. Bohužel, mně to moc často nefunguje, ale když to funguje...! Co je horší, že když platíte cache, tak jdete dát prachy dopředu, a oni vám pak vrátí.
  • Kočičí oči - to jsou ty odrazky na silnici na čarách - jsou tu uplně všude a je to skvělé pro bezpečnost.
  • Podélné značení na silnici - protisměry vždy dělí žlutá čára - opět dobrý prvek pro bezpečnost, protože jednoznačně poznáte, zda předjíždíte protisměrem, nebo máte dvojpruh. Další čáry jsou pak klasicky bílé.
  • Dodržování předpisů - amíci, když mají plnou, tak dvojtou, a opravdu se dodržuje!!! Viděl jsem motorku, která 5 mil jela za autem, dokud neměla povolený předjíždění. Rychlost se ale prakticky nedodržuje a jezdí se rychleji asi o 5 mil/hod. Předjíždění se obecně tady moc neděje, ikdyž je čerchovaná čára, většinou všichni čekají na zdvojený pruh, a ty jsou tu vcelku často.

Ce je špatné / nelíbí se mi

  • Přednost pomocí stopky - prakticky tu neexistuje hlavní a vedlejší silnice, tedy v tom evropském značení. Buď na silnici nemáte žádnou značku a nic nereříte a jedete, nebo máte stopku. Já pak často rychle pošilhávám, jestli připojující silnice má stopku, kterou vždy má. Zároveň se mi nelíbí vždy zastavovat, ikdyž vůbec nikde nic nejede - a oni to opravdu dodržují.
  • Textové cedule - amíci jsou opravduví blázni - všechny příkazy jsou textově a hlavně je tu milion značek. Textově vás upozorní, že končí možnost předjížídět (čerchovaná čára má tedy vždy i značku, která je vlevo vedle silnice...), textově vás upozorní, že budou dva pruhy pro předjíždění, textově vás upozorní, že jsou dva pruhy a že máte být v tom vpravo. Limit rychlosti má také vždy doplněkový text Speed Limit. Prostě je tu to text, ne vizuál. Fuj.
  • Mix rychlostí - není tu nic jako cedule se začátkem a koncem obce. Prostě se jen upravuje rychlost a v rámci obce klidně 5×. Z 65 na 55, na 45, na 35, někdy na 25, a pak to při výjezdu zase pomalu zvedají. Obecně ani nevím, jestli když není značka, je nějaká univerzální rychlost, tady je značka na rychlost skoro pořád a všude. Navíc, jsou uchylové na všechny možný rychlosti, takže po 5 mph se to mění. Nejvíc sem zatím jel 80 mph na dálnici z Las Vegas, jinak se jezdí pomalu, kolem 65 mph na silních první třídy.
  • Zbytečné značky - to už jsem popsal u textových cedulí, je toho prostě moooc :-)
  • Blinkry na autech - u 50 % aut tu nejsou klasické oranžové blinkry. A zejména vzadu tu auta blikají brzdovými světly. Je to naprosté WTF. V kontextu toho, že oni ještě vůbec nemají povinnost svítit je fakt vtipné, jak zasvítí jedno brzdové světlo, pak přibrzdí, tak svítí všechny - není to vůbec bezpečné.
  • Svícení - ty prasata nesvítí večer ani v dešti, velmi nebezpečné. Bohužel, jeden z největších jejich dopravních failů.
  • Značení silnic je další z věci vhodná na psychologa. Divné grafické symboly s čísly jsem ještě za 2 týdny nerozkodoval. Nemluvě o tom, že silnice dosti pojmenovávají podle toho, kam vedou. Takže to není moc jednotné a nemít navigaci...
  • Benzínky na dálnici nejsou, musíte z ní klasicky sjet, pak jich jsou desítky, ale musíte normálně na exit.
  • Zrcátka - bohužel nevím, jestli je to jen moje auto, ale co koukám, je to standard. Zrcátka jsou dělená, jedno menší mám vlevo nahoře. To větší více přibližuje a míň tam toho vidím, v tom druhým mám lépe pokrytý slepý úhel. Vím, že už jsem to viděl i v ČR na autech. Je to naprosto příšerný a nejednou mi to způsobilo problém, že jsem přehlédl auto. Už jsem si vcelku zvykl, ale je to nepříjemné, musím očima dvakrát ostřit.

Zajímavost

  • Auta jsou tu prakticky jen ve třech barvách: bílá, stříbrná, černá. Zajímavé.